perjantai 14. marraskuuta 2008

Luomun lumo

Ikaalisten Luomu on yllättänyt minut kaupassa jo parina viikkona peräkkäin erittäin positiivisesti. Yleensä luomutuotteiden pakkaukset eivät eroa oikeastaan luomumerkkiä enempää millään tavoin tavallisten vihannesten joukosta. Jostain kumman syytä tuotteen luonnonmukaista viljelytapaa ei ole korostettu pakkauksissa mitenkään erityisesti, ja etenkään tietämättömälle kuluttajalle ei ole liioin tarjottu syytä siihen, miksi kannattaisi ostaa se euron kalliimpi pakkaus espanjalaisten halpistomaattien sijaan.

Viime viikolla Ikaalisten Luomun lehtisalaatti loisti keltaisen pikku tarran ansiostaan salaattirivistöstä. Koska kerran olin salaattia aikeissa ostaa, pysähdyin ja luin, mitä tarrassa luki: "Nitraattia alle 10% sallitusta määrästä. Katso lisää: www.ikaalistenluomu.fi". Tarra sinänsä ei ollut mikään kovin ihmeellinen, fonttikin aika karu, mutta on pakko sanoa, että tarkoitus pyhittää keinot. Kerrankin luomutuotteessa lukee ihan selkeällä suomen kielellä, miksi se kannattaa ostaa. Se on järkyttävän paljon terveellisempi kuin tavallinen salaatti! Ja senhän minä sitten poimin koriini.

Mikäli kiinnostaa lukea nitraateista enemmän, sen voi tehdä esimerkiksi Kemikaalicocktailissa.


Tänään kun olin ostamassa kirsikkatomaatteja piirakkaa varten, huomasin Ikaalisten Luomun tomaattirasian. Poimittuani rasian käteeni, huomasin merkittävän vihreän kierrätyspalluran: "Biohajoava pakkaus - sopii biojäteastiaan." Tuijotin muovisen näköistä pakettia ja avasinkin sen tarkastaakseni, että tomaatit olivat hyväkuntoisia (teen niin aina, sillä valmiiksi pakatuissa vihannesseteissä voi olla joskus ikäviä yllätyksiä, mikäli kauppa on säilyttänyt niitä liian kauan esillä). Sisäkannessa kerrottiinkin enemmän pakkauksesta, jonka valmistaminen on kuulemma kalliimpaa, mutta sitäkin tärkeämpää. Se on tehtyä esimerkkis maissista tai jostain muusta kasvimateriaalista. Hypistelin kovaa ja kestävän oloista pakkausta ja siirsin sen ostoskoriin ja jätin ulkomaiset kemikaalein kuorrutetut kirsikkatomaatit hyllyyn. Tekisi mieli kompostoida paketti käytön jälkeen, ihan vain nähdäkseni, miten tuollainen voi hajota!

5 kommenttia:

Rahien kirjoitti...

huh, aika pelottavia noi kemikaalijutut. Toivottaasti en saa syöpää pinaattiletuista, joita syön lähes päivittäin ja jotka ei todellakaan ole luomua... :/

Riisa kirjoitti...

Sehän on usein fakta, että tieto lisää tuskaa. :P

Mitä enemmän tutkii kaikenlaista ja kiinnittää esim. huomiota siihen mitä syö, alkaa pikkuhiljaa tuntua, että ihan _oikeasti_ puhtaat ja täysin 100% turvalliset vaihtoehdot on aika vähissä. Tietenkin ihminen pystyy syömään pieniä määriä kaikenmoisia myrkkyjä ilman että sinänsä mitään heti huomaisi. Pelottavaa on minusta kuitenkin se, että loppujen lopuksi harvoja meidän päivittäinkin syömistä aineista, mitä ruokaan lisätään,on pystytty tutkimaan ihan loppuun asti pitkäaikaisessa, laajoille ihmisryhmille tehdyissä tutkimuksessa. :P Mistä sitä tietää mitä kaikkea nuo E-kooditkin voi aiheuttaa, vaikka periaatteessa niiden muka pitäisi olla turvallisia.. On kuitenkin aika naurettavaa väittää, että jotkut atsovärit, jotka kuitenkin on hyväksytty E-koodien alle, olisivat turvallisia, vaikka ne voivat aiheuttaa lapsille ADHD-oireita sekä herkille ihmisille yliherkkyysreaktioita. Ja silti niitä tungetaan kaikenmoisiin lapsille tehtyihin tuotteisiin, kuten karkkeihin. -__-

Lenore kirjoitti...

mahtavaa että tommosia pakkauksia löytyy kaupoista! mä olin positiivisesti yllättyny kun cittaris oli HeVi-osastolla muovipussien sijaan biopusseja mihi sai laittaa hedelmänsä ja vihanneksensa! Viel ku sais kaikki isotkin muovipussit kokonaan vaihdettua biohajoaviin.

noista atsoväreistä sen verran että suomalaisessa makeisteollisuudessa niitä ei käytetä (vaikka se onkin sallittua). Mun äiti, joka on siis kondiittorimestari ja on ollut fazerilla töissä ja nyt kondisopettajana amk:ssa, kertoi tämän :p

Riisa kirjoitti...

Juu, se on mullakin ollut kuulopuhetietona, että suomalaisissa karkeissa ei atsovärejä käytettäisi. 70-luvullahan ne oli vielä Suomessa kiellettyjä!

Harmi vaan, että hirveän monet elintarvikevärit, joita kaupassa myydään leivontaa varten, sisältää kuitenkin näitä värejä. Kerran palautin Kokkipuodista ostamani paketin siitä syystä, että huomasin vasta kotona, että kolme neljästä väriaineesta oli lueteltu EVIRAn E-koodi oppaassa atsoväreiksi, jotka voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita jne. Elintarvikeväreissä mua ahdistaa etenki se, että karamellivärejähän käytetään paljon nimenomaan jossain pikkulapsien synttärikakuissa yms. Vaikka määrät tietty onkin ihan minimaalisia, niin silti omalle lapsukaiselleni värjäisin kermavaahdot kyllä edelleen mustikalla, punajuurella tai vihreällä teellä, mikäli nyt väriä olisi pakko saada kehiin. ;)

Myös ulkomaalaiset karkit, joita supermarketeissa on tarjolla vaikka kuin, voi sisältää atsovärejä. :(

On se elämä vaikeaa. :P

Rahien kirjoitti...

lasten elimistössä tommoset kemikaalit vieläpä on erityisen vaarallisia. niiden kertymistä ja yhteisvaikutusta tuskin on paljoa tutkittu...