torstai 26. helmikuuta 2009

Filosofiaa

Tänään oli ensimmäinen taiteen filosofian kurssin luento, joka osoittautui loppujen lopuksi yllättävänkin mielenkiintoiseksi. Osa asiasta meni hieman yli hilseen ja etenkin aluksi tuntui, että koko oppiaine on varsin kokrealentoista, mutta pikkuhiljaa asiasta sai jotain otetta. Opettaja pohjusti tällä kerralla lähinnä sitä, mitä filosofia on, miten sitä yleensä Euroopassa käsitellään, ja pyrki saamaan meidät ajattelemaan niin sanotusti hieman laatikon ulkopuolelta. Odotan mielenkiinnolla tulevia luentoja.

Minulla oli kurssin suhteen pieni ongelma, mutta onneksi opettaja suhtautui siihen mukavan suopeasti. Kyseessä on pakollinen kurssi, joka tosin on poistumassa opinto-ohjelmasta, ja meidän vuosikurssimme on viimeinen, jonka se on suoritettava. Tästä syystä kurssia ei luultavimminkaan järjestetä tämän kerran jälkeen enään kuin ehkä hyvällä tuurilla ensi syksynä, joten parasta olisi, että sen kävisi nyt. Puolet kurssista sijoittuu kuitenkin huhtikuulle, jolloin minä huitelen jo Japanissa, joten en ollut varma, voisinko ylipäätään käydä kurssia tänä keväänä.

Kysyinkin opettajalta, voisinko suorittaa puolet kurssista ylimääräisten harjoitustehtävien tai esseiden avuin. Opettaja tiedusteli, minne olen lähdössä, ja mitä siellä opiskelen. Kerrottuani, että lähden Japaniin, hän tuntui omaksi yllätyksekseni olevan mielissään suunnastani. Ehkä minun ei olisi pitänyt olla tästä tosin kovin yllättynyt, sillä aloittihan hän sentään kurssin lukemalla meille erään japanilaisen tanka-runon. ;) Ensi töikseen hän lupasi antaa minulle mielenkiintoisten, japanilaisten mentaliteettiin ja kulttuurin pureutuvien kirjojen listan. :D Kun kysyin miten voisin korvata poissaoloni huhtikuulta, hän ehdotti, että tekisin matkaltani jonkinlaisen analyysitehtävän Japaniin liittyen. Hän lupasi miettiä minulle tehtävän ennen kuin lähden.

Odotin, että opettaja olisi ollut nihkeä tai pakottanut minut lukemaan järkyttävän määrän jotain lähdeaineistoa ja kirjoittamaan niistä miljoona esseetä, mutta näyttää siltä, että saatan päästä tekemään jopa ihan mielenkiintoista taiteen filosofian tutkielmaa japanilaisuuden näkökulmasta! Mainiota, että saan kurssin suoritettua! Kartuttaa mukavasti opintopisteitä, joita tuskin vaihdossa kertyy ihan yhtä hyvään tahtiin kuin viime vuonna. :P

2 kommenttia:

Keittiövaaka kirjoitti...

Onneksi löytyy reilujakin opettajia, eikä aina niitä orjapiiskureita ja nipottajia :)

Riisa kirjoitti...

Sanos muuta. :)