maanantai 14. heinäkuuta 2008

Typografian tarkastelua ja haaveilua Brysselin taidegalleriakierroksista

Tänään oli ensimmäinen lastenvahtikeikka jonkun muun kuin Neean vahtina. Homma sujui sutjakkaasti, etenkin kun pikkumies posotti unilla melkein puolet siitä ajasta, jonka olin hänen vahtinaan. Muutenkin ennestään puistoreissuilta tuttu lapsi oli helppo ja mukava vahdittava.

Luinpa siinä sitten päiväunien päättymistä odotellessani suomalaista naistenlehteä, uusinta Olivian numeroa. Kansi näytti kivalta, mutta täytyy sanoa, että en pidä yhtään kyseisen lehden typografiasta, enkä liiemmin taitosta muutenkaan. Mietin, mikä minua siinä niin kauheasti häiritsi, ja päädyin huomaamaan, että useimmiten jutuissa oli kätetty kahta eri antiikvafonttia - antiikva sekä otsikossa että leipätekstifonttina. Se, että leipätekstinä oli renessanssiantiikva ja otsikkona jokin Bodonin tyyppinen erittäin kontrastinen uusklassinen antiikva ei sopinut minun silmääni sitten millään. Toisaalta, meille on kyllä typografian tunneilla koulussa toisteltu ehkä sata kertaa, että kahta eri antiikvaa, tai kahta eri groteskifonttia ei kannata käyttää yhdessä, jollei todella tiedä mitä tekee. Joko minut on siis aivopesty uskomaan tämä väite, tai sitten jossain muualla on haukattu liian suuri pala.

Päivä oli kaikenkaikkiaan kiva ja aurinkoinen, joten oli mukava kävellä tästä pari kilometria tuonne "työpaikkaan". Takaisin tullessa kävin ostamaan itselleni heiman naposteltavaa, ja tulipa tehtyä pieni lenkki samalla. Se teki hyvää suurimmaksi osaksi sisällä vietetyn viimeviikon jälkeen.

Olen rehkinyt useina iltoin lähiaikoina etätöideni parissa. Kyseiset työt tulee tomittaa suomeen elokuun alkuun mennessä, johon on pari viikkoa jäljellä. Senpä takia en ole tässä liiemmin ehtinyt tai jaksanut iltaisin lähteä omille teilleni. Nyt olen kuitenkin löytänyt muutamia kiinnostavia kohteita, ja tajusin, että jos otan kartan seuraavalla kerralla mukaan, voivat omat extempore-seikkailuni keskustassakin päätyä hieman paremmin tuloksin kuin aiemmin. Viime kerralla kun lähdin kävelemään huvikseni johonkin epämääräiseen suuntaan ajatellen, että löytäisin jotain mielenkiintoista, en löytänyt edes seuraavaa metroasemaa, joten piti kääntyä takaisin. Tänään tarkistin kartasta, ja olin lähtenyt kyllä ihan kuuseen päin, enkä minnekään Brysselin puiston suuntaan, niin kuin aluksi olin suunnitellut.

Vielä ehdottomia käyntikohteita on jäljellä useita. Suunnittelen käyväni Jardin Botanique:ssa, upean näköisessä puutarhassa ihan keskustassa. Samoin tässä lähellä, aiemmin mainitsemassani jättimäisessä, kauniissa metsässä on luostari, joka on myös näkemisen arvoinen. Luostarin yhteydessä on taidegalleria, ja näin tänää mainoksen, jossa kerrottiin, että siellä on 10 belgialaisen lastenkirjankuvittajan taidenäyttely. Julisteen esittelytyö näytti hauskalta, joten päätin, että siellä pitää ainkin käydä sivistämässä itseään, sekä keräämässä ideoita ja inspiraatiota omiin töihin.

Muutenkin haluaisin kiertää gallerioita ja taidemuseoita. Luulen, että voisimme tehdä jonkinlaisen rundin ainakin suurimpiin taidemuseoihin äitini kanssa, jahka hän tulee tänne visiitille heinäkuun lopussa. En kyllä tiedä kuinka paljon äitiäni kiinnostavat taidemuseot, mutta Lontoossa ainakin kiersimme museoita mielellämme, ja onpa Ateneumissakin tultu käytyä pariin otteeseen. Nähtävää täällä ainakin riitää, jos vain jaksaa etsiä ja seikkailla, se on varma.

Ei kommentteja: