Aupairina ollessaan luonnolisesti on paljon tekemisissä lasten kanssa. Varsinaisen vahdittavani lisäksi tulee tavattua liki kymmeniä muita lapsia - vauvoista taaperoihin. Siksipä tuleekin pohdiskeltua paljon millaisia lapset oikeastaan ovat, miten heitä kasvatetaan, miten heidän kanssaan tulee toimeen, miten heihin vaikutetaan ja miten he vaikuttavat muihin - samalla alkaa aueta myös millaista aupairin työ oikeastaan on.
Ensimmäiset viikot ovat menneet naureskellessa ja puuhaillessa. Kun olen oppinut rutiinit, puuhailu on muuttunut helpommaksi - tietää mitä odottaa missäkin päivän vaiheessa. Pikkuhiljaa olen kuitenkin alkanut huomata, että kyllä se lastenvahtiminen ihan työstä käy, vaikka mukavaa onkin.
Koko ajan on keksittävä uutta tekemistä, keksittävä jokin hauska jekku, jolla väsymyksestä kitisevän muksun saa päiväunille lähes hänen itsensä sitä huomaamatta. On oltava valpas ja ripeä liikeissään. Pari vuotiaat ovat nopeita, mutta vielä varsin hataroita liikkeissään, ja jos ei ajoissa varoita liian kovasta vauhdista, matto voi luistaa alta, ja senhän tietää, mitä siitä seuraa. Useimmiten pienistä kaatumisista tai muksahduksista selvitään kuitenkin säikähdyksellä ja naurulla. Mitä iloisemmin ja huolettomammin itse suhtautuu pieneen liukastumiseen, sitä vaivattomammin myös lapset tuntuvat pienet horjahtamiset ottavan.
Lapsen ja aikuisen kärsivällisyydessäkin on tietenkin vissi ero. Aikuinen saattaisi mielellään istua mukavasti sohvan nurkassa lukemassa satukirjaa vaikka vähän pidempäänkin, jos pikkuihminen vain jaksaisi kuunnella rauhassa sylissä. Totuushan kuitenkin on, että ainakaan 2-vuotias tuskin jaksaa kuunnella paria sivua enempää, jos sivuja nyt ylipäätään edes luettiin järjestyksessä. Mielenkiintoisempaa ovat kirjan kuvat, ja nekin jaksavat yleensä kiinnostaa vain hetken. Nämä ovat tärkeitä huomioita itselleni sinänsä, että jos joskus työssäni tulen suunnittelemaan lastenkirjoja, tiedän mitä pitää ottaa huomioon, jotta lukuelämys olisi ylipäätän mahdollinen. :D
Toisaalta joskus taas lapsi jaksaisi leikkiä tiettyä leikkiä vaikka koko päivän - yleensä tämä leikki on juuri se, mihin aikuisen täytyy ottaa osaa väsyksiin saakka juosten tai riehuen. Joskus lapsi ei saa kylläkseen vaikkapa siitä, jos isä heittää häntä ilmaan. Lopulta se on yleensä isi, joka sanoo: "Nyt ei enää jaksa", toisen säestäessä sylissä: "Lisää, lisää!" Tänään minä "erehdyin" leikkimään pienellä patteritoimisella koiralla, joka liikuttelee jalkojaan ja haukkuu vinkuen. Liikuttelin sitä lattialla hieman nopeampaan tahtiin niin, että huoppuvan kävelyn sijaan koira näytti siltä kuin se olisi juossut kovaa ja vikissyt mennessään. Neeaa nauratti aivan tavattomasti, ja hänestä oli hauskaa hypähdellä aina hieman kauemmaksi, kunnes hauva taas saavutti hänen jalkansa. Lopulta hän halusi mennä karkuun koiraa joka kerta käytävän toiseen päähän, ja koiran piti ottaa hänet kiinni. Siinä minä sitten konttasin itseni hikimäräksi juoksuttaen lelukoiraa, kunnes oli pakko yrittää keksiä jokin uusi leikki, joka olisi kiinnostavampi kuin hupaisa hauva. En muista aivan tarkkaan, mutta taisi olla niin, että sitten menimme leikkimään "majaan".
Vastuu lastenvahdilla on suuri. Mikään ei ole työnantajalle, eli vanhemmille tärkeämpää kuin heidän lapsensa. Muistan, kun joskus ala-asteella luin The Baby Sitters Club -kirjasarjaa. Usein lastenvahti noissa kirjoissa saattoi vaikkapa lukea kirjaa, kun lapset leikkivät samassa huonessa, tai omassa leikkihuoneessaan. Vanhemmillehan tämä on toki arkipäivää, koska eivät he joka hetki voi olla leikkimässä lasten kanssa. Mutta jos minä olen palkattuna lastenvahtina, olen silloin myös lasten kanssa, enkä puuhaa muuta. Olenhan töissä! Teen siis työni ja täytän mielestäni myös vastuuni lasten suhteen. Mitä jos lapselle kävisi jotain, kun lastenvahti vain katselisi telkkaria? Kun vanhempi kysyisi, miten lapsi sai noin ison haavan käteensä, vastaisiko lastenvahti vain kylmästi ettei tiedä, kun luki juuri silloin kirjaa.
Se kuitenkin tältä erää töiden pohtimisesta. Nyt tämä aupair lähtee nimittäin vapaaillan viettoon kaupungille!
torstai 10. heinäkuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti