keskiviikko 20. elokuuta 2008

Ahdistava pakko tehdä jotakin

Olen havainnut jo pitkään itsessäni ahdistavan tunteen. Tuntuu, että koko ajan pitäisi olla tekemässä jotain hyödyllistä. Tunnen tavattoman usein suurta tarvetta tehdä päivästä edes jollain pienellä teolla tärkeän, opettavaisen, kehittävän tai mielenkiintoisen, koska muuten tuntuu, kuin en olisi tehnyt yhtään mitään.

Joskus tuo hyödyllisyys voi olla niinkin yksinkertaisia toimia kuin siivoaminen, terveellisen ruoan valmistaminen tai jonkin sorttinen kuntoilu. Joskus vain se, että teen jotakin muuta kuin istun koneen ääressä, tekee päivästä hyödyllisen oloisen.

Yhä useammin kuitenkin tuntuu siltä, että hyödyllisyys olisi nimenomaan jonkinlaisen kivijalan rakentamista mahdollista tulevaa työelämään siirtymistä varten. Suorastaan hirvittää, että relun kolmen vuoden päästä pitäisi muka olla valmistunut ja hakea töihin. Sitä ennenhän pitäisi ehtiä tehdä vaikka mitä, saavuttaa unelmia ja hankkia muutaamia kivoja työtilaisuuksia, joissa näyttää kyntensä. Pitäisi ylläpitää portfoliota aktiivisemmin, piirrellä uusia töitä ja harjoitella vaikeita asioita, seurata alan uutisia ja uusia trendejä, kehittää sarjakuvaprojekteja eteenpäin ajatustasolta tai etsiä jotain työtilaisuuksia, joihin yrittää tarttua kartuttaakseen tynkää CV:tä. Monilla luokkatovereilla tuntuu olevan projektia jos jonkin moista tai sitten tajuton kasa uusia, vapaa-ajalla väkerrettyjä luomuksia netissä näytillä, ja sekös vasta lisää paineita. Itse kun ei saa aikaiseksi oikein mitään. Ja ne, mitä saa aikaiseksi, ovat keskinkertaisia, usein hutaisuja tai päämäärättömiä turhia raapustuksia.

Kaiken muun pitämisen sijaan pitäisi varmaan kuitenkin aluksi yrittää opetella laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen, niin löytyisi aikaa myös noille muillekin pitämisille paremmin. Pohjimmiltani olen kuitenkin organisoija, ja kaipaan järjestystä. Ehkä tarvitsisin elämääni juuri nyt jonkinlaisen lukujärjestyksen. Siispä Excel esiin? XP

Ei kommentteja: