perjantai 8. elokuuta 2008

Yhtä aikaa tyhmä ja hienostunut

Eilen oli viimeinen kielikurssikerta. On vaikeaa arvioida, olenko oppinut kurssilla paljon uutta ranskan kielestä. Lähinnä tuntuu enemmänkin ehkä siltä, että olen kerrannut vanhaa - kaivellut asioita muistista, mikä tietenkin on ihan luonnollista kun olen kuitenki muinoin lukenut ranskaa viiden vuoden ajan.

Olin sinänsä tyytyväinen kurssiin. Sain tilaisuuden puhua ranskaa ja siinä sivussa rohkaistuin käyttämään kieltä käytännössä. Varmasti myös ääntämykseni parani. Välillä kurssitovereiden kanssa metroa odotellessa tuli kutienkin jälleen lipsahdettua englannin puolelle. Englannin kanssa pystyy olemaan niin paljon paremmin oma itsensä, vaikka eihän sekään kieli suomelle pärjää. Ranskaa puhuessa kun kaikki kangertelee, olen hidas miettiessäni jotain unohduksissa olevaa sanaa ja tunnen oloni typeräksi.

Eräs Helsingin Sanomien kolumnisti kirjoitti joskus, kuinka vierasta kieltä käyttäessään ihmisen persoonasta katoaa puolet. Allekirjoitan väiteen. Etenkin hieman ruosteisemman kielitaidon kanssa saa olonsa tuntumaan välillä aivan tampioksi ja oma persoona katoaa kankeiden kommunikointiyritysten taakse. Tästä hyvänä esimerkkinä on vaikkapa viimeinen kielikurssikerta. Pelasimme kielioppi- ja kulttuuripeliä, ja olisi pitänyt nimetä Ranskaa ympäröivät merialueet. Ihan perusmaantietoa, mutta arvaa muistinko siltä seisomalta vaikkapa Englannin kanaalin nimen ranskaksi (La Manche). En, ja taas tuntui moukkamaiselta. Toisaalta, kuten em. kolumnistikin mainitsi, on välillä ehkä ihan hyvä vähän ruoskia itseään ja saattaa itsensä tällaisiin suorataan masokistisiin tilanteisin. Silloin huomaa, miten ihanaa onkaan puhua sitä kieltä, minkä parhaiten osaa - omaa äidinkieltään. :)

Joskus sattuu kuitenkin niitäkin päiviä, jolloin ranskan puhuminen saattaa sujua yllättävän hyvin, ja silloin voi tuntea itsensä ylpeäksi kielitaidostaan. Ranska on ainakin minun korvissani hienostunut ja kaunis kieli, joten sitä on mukava osata edes vähän. Sitä puhuessa minulla on aina jossain määrin hienostunut ja tyhmä olo. Yhtä aikaa. X)

Ei kommentteja: