keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Gmo-sikaa päivittäisellä ruokalistalla

Koulumme Fazer Amican ruokalassa tehtiin tällä viikolla asiakastyytyväisyys kysely. Kyselyn innoittamana päätin lopultakin laittaa Amicalle kysymyksen myös heidän suhtautumisestaan geenimuunneltuun ruokaan, jollaista itse en haluaisi missään nimessä syödä. En halua olla mikään koe-eläin. Sain tänään, eli harvinaisen nopeasti, varsin seikkaperäisen vastauksen kysymykseeni gmo-tuotteiden käytöstä Fazer Amican ravintoloissa. Alla ote vastauksesta:

"Raaka-ainevalintojen yhteydessä pyydämme valmistajilta tarkat spesifikaatiot tuotteista, mm. gmo-puhtaustodistus. Soijatuotteet, joita käytämme eivät ole geenimuunneltuja. Suomalaiset suuret lihatoimittajat ovat vuosi sitten ilmoittaneet, etteivät he enää pysty takaamaan, etteikö sian rehussa voisi olla joukossa gmo-soijaa. Sianliha on meillä suuri raaka-aine, eikä ole käytännössä mahdollista siirtyä käyttämään pelkästään luomusianlihaa, joka on ainoa sianliha, josta taataan, ettei gmo-rehua ole käytetty. Luomulihan hinta on liian korkea ja suurien määrien saatavuus epävarmaa.

Olemme päättäneet noudattaa EU:n ohjeistusta ja ilmoittaa asiakkaille, mikäli tarjoamassamme ruoassa oli käytetty geenimuunneltuja raaka-aineita. EU:n pakkausmerkintälainsäädännön mukaan lihassa ei tarvitse ilmoittaa, mikäli ko. eläimen ruokinnassa on käytetty gmo-rehuja."

Erittäin hienoa, että Fazer Amicalta vastataan asiakaspalautteeseen nopeasti, ja perusteellisesti. Joskus nimittäin asiakaspalautteisiin saadut vastaukset ovat ympäripyöreitä, eivätkä oikeasti vastaa esitettyyn kysymykseen tai valitukseen. Tällä kertaa tuli kuitenkin harvinaisen selväksi se asia, josta halusinkin tiedon: Ravintola ei voi taata, että sianliha olisi gmo-vapaata, mutta soija sentään on puhdasta. Ainakin vielä.

Näin on toki kaikissa ravintoloissa, jotka eivät ole siirtyneet luomulihan käyttöön. Fazer Amica on yksityinen, voittoa tavoitteleva yritys. Yritykseltä tällaisen menettelyn voi vielä sentään jotenkuten ymmärtää, mutta se, että Suomen kunnissa lapsille syötetään kouluruokailun yhteydessä vapaaehtoisesti gmo-rehulla ruokittua sikaa, on minusta aivan käsittämätöntä. Kunnat eivät tavoittle voittoa, ja voisivat aivan hyvin siirtyä edes osittain luomutuotteiden käyttöön. Toisaalta tietenkin suurin osa vanhemmista syöttää samaa gmo-sikaa lapsilleen ihan kotonakin, joten sinänsä jonkun mielestä asia voi tuntua turhalta. Itse luulen kuitenkini, että suurin osa vanhemmista tekee näin tietämättään. Jostain kumman syystä näistä asioista ei haluta puhua esimerkiksi lihantuottajien taholta..

On käsittämätöntä, että EU ei vaadi gmo-merkintää, vaikka eläintä ruokittaisiin gmo-rehulla. Jotkut saattavat luulla, että ei eläimen ruokavaliolla ole merkitystä ihmiseen, mutta tämä on harhaluulo. Esimerkiksi lehmän maidossa on havaittu muutoksia, mikäli lehmä on nauttinut ateriallaan geenimuunneltua rehua. Tästä johtuen jatkan edelleen sian lihan välttämistä. Voin sentään kuitenkin tällä hetkellä siis syödä suhteellisen turvallisin mielin Amican kasvisruokavaihtoehtoja, ja päivän tuoteselosteista voi tarkastaa myös muiden ruokavaihtoehtojen kohdalla, onko niissä possua.

Onneksi olemassa tahoja, jotka tiedostavat riskit ja ovat edelläkävijöitä. Suomessa on jo 11 kuntaa, jotka ovat muuttaneet laitosruokailunsa täysin gmo-vapaaksi. Jo melkein tästä syystä tekisi mieli muuttaa vaikkapa Espooseen. Tällä hetkellä tyydyn kuitenkin etsimään itselleni kunnanvaltuustoehdokasta, joka ajaa eteenpäin sitä, että omassa kotikunnassanikin siirryttäisiin puhtaaseen ruokaan. Ilokseni Vantaan Vihreät ovat jo jossain vaiheessa tehneet aloitteenkin gmo-vapaasta ruoasta Vantaan kunnanvaltuustossa, ja puhdas, luomupainotteinen kouluruokailu on heidän listallaan myös tänä vuonna kuntavaaliteemoissa. Toivottavasti valtuustossa olisi näiden vaalien jälkeen sen verran Vihreitä, että se aloite menisi läpikin asti, toisin kuin aiemmin.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa katsoa YLE1:ltä huomenna, torstaina 16.10. klo 19:15 alkava Kuningaskuluttajan jakso, joka käsittelee geenimuunteltua ruoantuotantoa ja geenimuuntelua ylipäätään. Jakso on katsottavissa myös YLE Areenalta, netissä.

Ei kommentteja: