keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Vaalit valloillaan

Kävin maanantaina äänestämässä ennakkoon kunnallisvaaleissa. En aikaisemmin jostain syystä ollut kokenut kunnallisvaaleja mitenkään kovin merkittäviksi, tai omaan elämääni vaikuttavaksi äänestystapahtumaksi, mutta tajusin vasta hiljattain ehdokkaiden mielipiteitä lueskellessani, että sillä on todellakin väliä, ketä äänestää. Kunnallisvaltuutetut päättävtä yllättävän merkittävistä asioista, jotka vaikuttavat hyvin konkreettisesti jokaisen kuntalaisen elämään. Löysinkin lopulta pitkien ehdokaslistojen selailujen jälkeen varsin hyvänoloisen ehdokkaan, jolla on erittäin paljon samoja mielipiteitä kotikuntani kehittämiseksi, kuin itsellänikin. Jonkun muun makuun hän saattaisi olla ehkä melko kiihkeä kannattamiensa asioiden ajaja, mutta minusta on hyvä, että siellä homogeenisessa edustajamassassa olisi sitten edes joku, joka oikeasti sanoo mielipiteensä ääneen, eikä hissuttele. Asioille on tehtävä jotain, eivät ne muuten miksikään muutu.

On lähes itsestään selvää, että joka puolue ja melkein joka ehdokaskin on yleisesti niillä linjoilla, että lapsiperheitä tulee tukea, työllisyyttä parantaa, vanhustenhoidon tilaa kohentaa, terveyspalvelujen tarjontaa lisätä ja jonoja lyhentää, sekä muita samanlaisia itsestäänselvyyksiä, joiden luetteleminen vaaliohjelmassa ei tarkoita käytännössä oikein mitään. Itse kun en ainakaan jaksa uskoa, että kovin moni olisi todella ajattelisi, että terveyspalveluihin ei tule satsata, vanhukset pärjäävät omillaan tai että lapset voivat aivan yhtä hyvin, panostettiinpa kouluun ja päiväkoteihin minkä verran tahansa.. :P Siksi omalla kohdallani useimmat puolueet tuntuvat antavan samoja lupauksia, kuin kaikki muutkin. Tai oikeastaan kukaan ei lupaa mitään – kaikki vain haluaisivat parantaa näiden asioiden tilaa.

Tässä mielessä pienet puolueet tuntuvat olevan ainoita, joilla on tarpeeksi rohkeutta astua edes hiukkasen laatikon ulkopuolelle. Mm. tästä syystä äänestän Vantaalla Vihreitä. Heidän vaaliohjelmassaan on muutama itselleni hyvin tärkeä muista erottuva vaaliteema, ja tiedän, että polueen yleinen kanta ympäristöasioihin on yleisesti hieman kriittisempi ja tutkiskelevampi kuin suurilla puolueilla. Mielestäni ei tarvitsisi olla mikään pikkupuolue, että voisi kiinnittää enemmän huomiota ympäristöteemoihin, mutta silti Vantaallakin Vihreät tuntuu olevan ainoa puolue, joka ajaa muutamia tärkeitä muutoksia läpi – yhtenä niistä puhdas, terveellinen kouluruokailu, josta olen vaahdonnut ennenkin, ja johon en tällä kertaa paneudu tämän syvemmin. ;)

Huomautan vielä näin loppuun, että kukin äänestää omilla aivoillaan ja jaloillaan. Nämä ovat vain minun henkilökohtaisia mielipiteitäni puolueista, ehdokkaista ja vaaleista yleensä, eivätkä siis tietenkään mitään absoluuttisia totuuksia. Mielestäni on kuitenkin tärkeää suhtautua vakavasti äänestämiseen ja yrittää todella etsiä sitä ehdokasta, joka oikeasti on kiinnostunut samoista asoista, kuin äänestäjä itse. Vaalikoneisiin ei myöskään kannata liian sokeasti luottaa, nimimerkillä kokemusta on – varsin kummallisistakin ehdokasehdotelmista. ;)

Ei kommentteja: